Главная » Предметы » Процессы и аппараты |
14.03.2009, 20:25 | |||||
УРОК 3 Тема: Машинне
охолодження, його сутність, перевага перед безмашинним охолодженням Машинне охолодження засноване на властивості рідких холодильних агентів
кипіти при низькій температурі з поглинанням тепла із охолоджуваного
середовища. Температура середовища при цьому знижується. Для безперервного
охолодження середовища пару, яка утворилася в процесі кипіння, шляхом їх
конденсації знову переводять у рідкий стан. Ці кругові процеси здійснюються в
холодильній машині. Холодильна машина – це комплекс пристроїв, які необхідні
для здійснення замкнутого кругового процесу переходу холодильного агента із
одного агрегатного стану в інший з метою одержання низької температури.
Здійснюючи круговий процес, холодильний агент виконує роль переносника
теплоти. Холодильний агент сприймає тепло, яке відводиться від охолоджуваного
середовища (камери з товарами), і передає його в процесі конденсації до теплішого
середовища – зовнішнього повітря або водопровідної води. Внаслідок теплообмінів
в охолоджуваному середовищі створюється та підтримується температура нижча
температури навколишнього середовища. Холодильні машини, в яких холодильний агент змінює свій агрегатний стан (із
рідкого стану в пароподібний і навпаки), одержали назву парових холодильних
машин. Такі машини широко застосовують в торгівлі та інших галузях народного
господарства. Застосування холодильних машин дозволяє тривалий час без великих
витрат на технічне обслуговування й експлуатацію автоматично підтримувати
задану постійну температуру, створити необхідні санітарно-гігієнічні умови
зберігання продуктів, раціонально використовувати корисну ємність
охолоджуючого об'єкта. Принцип роботи парової холодильної машини полягає в тому, що в замкнутій
системі машини циркулює хладагент. Одна з основних частин холодильної машини,
яка називається випарником, знаходиться в середовищі, яке підлягає охолодженню.
Решта елементів розташовані поза охолоджуючим об'єктом. Якщо температура середовища, яке оточує випарник, буде вищою від
температури кипіння (випаровування) хладагента при існуючому у випарнику тиску,
то рідкий хладагент, потрапивши у випарник, буде кипіти або випаровуватись за
рахунок тепла середовища, яке оточує випарник. Так як температура кипіння рідин залежить від тиску насичених парів і зі
зниженням тиску рідини киплять при нижчих температурах, у випарнику
створюється понижений тиск. Для подальшого використаннячхладагента, який міститься в
холодильній машині, його необхідно знову перетворити із пароподібного стану в
рідкий. Для цього слід підвищити тиск парів хладагента й охолодити їх до температури,
при якій пара буде конденсуватись. Охолодження пари хладагента й перехід її у рідкий стан (конденсація)
відбувається у конденсаторі, який охолоджується водою або навколишнім повітрям.
Віддаючи тепло цьому середовищу й переходячи в рідкий стан, хладагент знов
поступає у випарник, і процес знов повторюється. За таким принципом працюють усі сучасні холодильні машини. Але практичні
методи й засоби здійснення цього принципу різні, отож, різноманітні й типи
машин. їх перш за все поділяють залежно від способів відсмоктування робочої
речовини із випарника й нагнітання її в конденсатор. За цією ознакою
розрізняють машини компресійні та абсорбційні.
Категория: Процессы и аппараты | Добавил: dostup | Просмотров: 1812 | Загрузок: 250 | Рейтинг: 5.0/1 |
| |
Всего комментариев: 0 | |