Наш опрос

Где вы учитесь?
Всего ответов: 4696

Полезная реклама

Форма входа

Поиск

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Каталог готовых работ

Главная » Предметы » Процессы и аппараты

Значення холодильного обладнання в торгівлі
14.03.2009, 20:25

УРОК 3

 

Тема: Машинне охолодження, його сутність, перевага перед безмашинним охолодженням

 

Машинне охолодження засноване на властивості рідких холо­дильних агентів кипіти при низькій температурі з поглинанням теп­ла із охолоджуваного середовища. Температура середовища при цьому знижується. Для безперервного охолодження середовища пару, яка утворилася в процесі кипіння, шляхом їх конденсації зно­ву переводять у рідкий стан. Ці кругові процеси здійснюються в холодильній машині.

Холодильна машина – це комплекс пристроїв, які необхідні для здійснення замкнутого кругового процесу переходу холодиль­ного агента із одного агрегатного стану в інший з метою одержан­ня низької температури. Здійснюючи круговий процес, холодиль­ний агент виконує роль переносника теплоти. Холодильний агент сприймає тепло, яке відводиться від охолоджуваного середовища (камери з товарами), і передає його в процесі конденсації до теплі­шого середовища – зовнішнього повітря або водопровідної води. Внаслідок теплообмінів в охолоджуваному середовищі створю­ється та підтримується температура нижча температури навко­лишнього середовища.

Холодильні машини, в яких холодильний агент змінює свій агрегатний стан (із рідкого стану в пароподібний і навпаки), одер­жали назву парових холодильних машин.

Такі машини широко застосовують в торгівлі та інших галу­зях народного господарства. Застосування холодильних машин дозволяє тривалий час без великих витрат на технічне обслугову­вання й експлуатацію автоматично підтримувати задану постійну температуру, створити необхідні санітарно-гігієнічні умови збері­гання продуктів, раціонально використовувати корисну ємність охолоджуючого об'єкта.

Принцип роботи парової холодильної машини полягає в тому, що в замкнутій системі машини циркулює хладагент. Одна з ос­новних частин холодильної машини, яка називається випарником, знаходиться в середовищі, яке підлягає охолодженню. Решта еле­ментів розташовані поза охолоджуючим об'єктом.

Якщо температура середовища, яке оточує випарник, буде ви­щою від температури кипіння (випаровування) хладагента при існу­ючому у випарнику тиску, то рідкий хладагент, потрапивши у випар­ник, буде кипіти або випаровуватись за рахунок тепла середовища, яке оточує випарник.

Так як температура кипіння рідин залежить від тиску насиче­них парів і зі зниженням тиску рідини киплять при нижчих темпе­ратурах, у випарнику створюється понижений тиск.

Для подальшого використаннячхладагента, який міститься в холодильній машині, його необхідно знову перетворити із паропо­дібного стану в рідкий. Для цього слід підвищити тиск парів хлада­гента й охолодити їх до температури, при якій пара буде конденсу­ватись.

Охолодження пари хладагента й перехід її у рідкий стан (кон­денсація) відбувається у конденсаторі, який охолоджується водою або навколишнім повітрям. Віддаючи тепло цьому середовищу й переходячи в рідкий стан, хладагент знов поступає у випарник, і процес знов повторюється.

За таким принципом працюють усі сучасні холодильні маши­ни. Але практичні методи й засоби здійснення цього принципу різні, отож, різноманітні й типи машин. їх перш за все поділяють залеж­но від способів відсмоктування робочої речовини із випарника й нагнітання її в конденсатор. За цією ознакою розрізняють маши­ни компресійні та абсорбційні.

Уважаемый посетитель, для того чтобы скачать весь реферат - кликните пожалуйста по рекламе ниже
Категория: Процессы и аппараты | Добавил: dostup
Просмотров: 1812 | Загрузок: 250 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0